Hortensia: En komplet guide
Hortensia er en af de mest populære haveplanter. Her får du Haveselskabets komplette guide til, hvordan du dyrker dem med succes. Læs om alt fra beskæring, jord, gødning og de mange forskellige arter.
I mange danske haver er der hortensia, Hydrangea. Det er smukke planter med store iøjnefaldende blomsterstande og en blomstring der varer længe. De egner sig både til at dyrke i krukker og i bede, og der findes flere forskellige arter og et hav af sorter. De fleste er nemme at dyrke, og angribes sjældent af skadedyr og sygdomme.
I denne artikel kan du læse om:
- Forskellige arter af hortensia
- Plantning og pasning af hortensia
- Hortensia i krukker
- Beskæring af hortensia
- Gødning
- Skadedyr og sygdomme
Forskellige arter af hortensia
Der findes forskellige arter af hortensia. De har lidt forskellige krav til deres voksested og beskæres på forskellige måder, og derfor er det en fordel, at du ved hvilken type du har.
Almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla
De fleste betegner den som den klassiske hortensia med store, kugleformede eller flade blomsterstande i blå, hvide, lyserøde eller lilla nuancer, afhængigt af sorten og jordens pH-værdi. Trives bedst i halvskygge og fugtig, veldrænet jord. Blomstrer fra sommer til efterår og egner sig godt til krukker og bede. Almindelig hortensia bliver 80-150 cm afhængig af sorten.
Havehortensia, Hydrangea paniculata
Den kendes også som syrenhortensia og er kendetegnet ved de kegleformede blomsterstande, der skifter fra hvid til rosa hen over sæsonen. Trives i sol og halvskygge og er perfekte at plante i havens bede eller som uklippet hæk. Blomstrer rigt fra sensommer til efterår. Havehortensia kan blive fra 80 cm op til 3 meter afhængig af sorten.
Bliv medlemTræagtig hortensia, Hydrangea arborescens
Har store, runde blomsterhoveder, ofte i hvid eller limegrøn. Mest kendt er sorten ’Annabelle’. Den trives i både sol og halvskygge i en fugtighedsbevarende havejord. Tåler kraftig beskæring hvert år. Kan have tendens til at vælte ud til siden efter regn, fordi den ikke kan holde de store blomsterhoveder. Træagtig hortensia bliver ca. 100-120 cm.
Klatrehortensia, Hydrangea anomala subsp. petiolaris
Den skiller sig ud fordi det er en klatreplante. Den trives i skygge og halvskygge. Danner smukke, flade, hvide blomsterskærme om sommeren. Perfekt til vægge, hegn og op ad træstammer. Vokser langsomt i starten, men bliver med tiden en kraftig og frodig plante.
De specielle
Rubladet hortensia, Hydrangea aspera subsp. sargentiana
En eksotisk hortensia med store, ru blade og imponerende flade blomsterskærme, hvor lilla eller blå fertile midterblomster omgives af hvide sterile randblomster. Den elsker en lun vokseplads i halvskygge og tilfører et tropisk præg til haven. Den kaldes også fløjlshortensia.
Egebladet hortensia, Hydrangea quercifolia
Den har unikke, dybt fligede blade, der ligner egeblade og får smukke røde og bronzefarvede efterårsnuancer. De kegleformede blomster starter hvide og bliver lyserøde med tiden. Tåler lidt tørke og trives bedst i halvskygge. Den er sart, og kræver en beskyttet vokseplads og skal beskyttes med granris i hård frost.
Plantning og pasning af hortensia
Placering
Hortensia har det bedst, hvis de plantes i halvskygge. Den mest skyggetolerante er klatrehortensia. De andre typer vil blomstre mindre, hvis de placeres i skygge. Placeres de i fuld sol, kræver det at jorden er fugtighedsbevarende, for hortensia har brug for relativt meget vand og i solen er fordampningen stor.
Jorden
De forskellige arter af hortensia, stiller ikke helt de samme krav til jorden. Men generelt for dem alle er, at de ikke bryder sig om tung lerjord eller meget sandet jord. Havehortensia, træagtig hortensia og klatrehortensia, kan alle trives fint i en almindelig fugtighedsbevarende havejord. Sandet jord, som hurtigt tørrer ud, kan med fordel tilsættes kompost, som er med til at holde på fugten.
Almindelig hortensia foretrækker at gro i en mere luftig, skovbundsagtig jord. Det kan du opnå ved fx at blande bladmuld og kompost i jorden. Har du et surbundsbed, vil de også trives her.
Jordens pH-værdi og blomsternes farve
Måske har du hørt at man kan ændre blomsterfarven hos hortensia ved at ændre på jorden pH-værdi. Det gælder for udvalgte sorter af almindelig hortensia.
Jordens pH-værdi har betydning for hvilke næringsstoffer der er tilgængelige for planterne. Er jorden pH-værdi svagt sur eller neutral (6-7), vil blomsterne blive rosa. Når jorden har en lav pH-værdi (4,5-5,5) frigøres der aluminium til jorden og når hortensiaen optager det, farves blomsterne blå. MEN det gælder ikke for alle sorter. fx vil sorter med hvide blomster ikke blive blå, og dybrøde sorter heller ikke.
Farv mig blå
Hvis du gerne vil gøre dine hortensia blå, uden at skulle plante dem i et surbundsbed, kan du ad flere omgang vande planterne med aluminiumsulfat. I havecenteret kaldes det også ”Farv mig blå”. Det er pulver som blandes op med vand, som du vander dine hortensia med. Det bedste resultat, opnås med hortensia i krukker.
Bliv medlemPlantning og pasning den første sæson
De bedste tidspunkter at plante hortensia er forår og efterår. Planter du om foråret skal du være ekstra opmærksom på vanding den første sommer. Planter du om efteråret kan det være en god ide at beskytte planten med lidt grangrene den første vinter, hvor den nemmere kan tage skade i frostvejr.
Sørg for at planten er gennemvandet inden den kommer i jorden. Det kan du gøre ved at sætte den i en spand med vand og lade den trække en time, inden du planter den.
Hortensia i krukker
Hortensia er fantastiske krukkeplanter. Hvis du vil have flotte hortensia i dine krukker, skal du ført og fremmest gå efter sorter af almindelig hortensia og de lave sorter af havehortensia, som ikke bliver mere end 1 meter.
For at undgå hurtig udtørring, er det vigtigt at hortensiaen har god plads til rødderne. Jo større krukke jo bedre og der skal være hul i bunden af krukken så overskydende vand kan løbe væk. Vælg en god, gerne spagnumfri, krukkemuld. Det er vigtigt at vælge en muld af god kvalitet. Det forlænger plantens liv i krukken, som du kan regne med er 3-4 år. Til den tid skal den enten omplantes til en større krukke, eller plantes ud i haven.
Som med alle krukkeplanter, skal du være meget opmærksom på vanding, og om sommeren skal du regne med at der skal vandes minimum hver anden dag, hvis solen skinner og det er varmt.
Beskæring af hortensia
Hvis du er en af dem som ofte bliver i tvivl om hvordan man skal beskære hortensia, så er du ikke alene. De forskellige arter af hortensia beskæres på forskellige måder. Er du i tvivl om hvilken art du har, så kan du nøjes med at fjerne de visne blomster fra sidste år. Så er du helt sikker på, at du ikke gør noget galt, og stadig kan nyde blomsterne i den kommende sommer.
Beskæring skal ske i slut marts-start april. På det tidspunkt vil du se knopperne begynder at blive tykke og er tæt på at springe ud. Når en gren klippes af, skal du altid klippe lige over en sund og kraftig knop.
Almindelig hortensia – Blomsterne dannes på sidste års skud. Så selvom planten kan se tør og vissen ud tidligt på sæsonen, og du har lyst til at klippe den ned, så skal du kun fjerne de visne blomsterhoveder. Ellers risikerer du at skære alle de skud væk som skal bære blomster.
Havehortensia – Blomsterne dannes på de skud der dannes i løbet af forsommeren, så de tåler kraftig beskæring. Med alderen kan den udvikle en smuk grenstruktur, hvis man hvert år kun skærer ind til et blivende skelet. Dog er det ikke nødvendigt at beskære dem. Du kan nøjes med at fjerne de visne blomster.
Træagtig hortensia – Blomster dannes på de skud der dannes i løbet af forsommeren. Klip den tilbage til 20-30 cm i tidlige forår. det vil give en busket vækst og større blomsterhoveder. Hvis du hellere vil have et mere naturligt udtryk, kan du nøjes med en lettere beskæring, hvor kun de gamle blomsterhoveder og indtørrede grene fjernes.
Klatrehortensia - har sjældent brug for beskæring, men hvis du synes den er blevet for stor og kraftig, kan den skæres tilbage. Det gøres i april.
Beskæring af hortensia Bliv medlemGødning
Hortensia har ikke et stort behov for gødning. Planter du dem i havejorden, kan du med fordel lægge et lag kompost på 3-5 cm omkring planten i det tidlige forår. Det er tilstrækkeligt.
Hortensia i krukker har lidt større behov for gødning. Den letteste måde at gøde på, er at lægge gødningstabletter ned i jorden. De er langtidsvirkende, så du kun behøver at tænke på gødning en gang om året.
Hortensia der får for meget gødning, sætter en masse blade, men sætter ikke nær så mange blomster.
Skadedyr og sygdomme
Generelt er hortensia sunde planter, som der sjældent er problemer med. De kan dog angribes at hortensiaskjoldlus og nogle år også af bladlus. Læs mere om hortensiaskjoldlus her.