Menu
Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Dahlia knold til haven

Dahlia, eller georginer, er blandt de mest spektakulære sensommerblomster, der findes. Deres enorme farverigdom, variation i blomsterformer og imponerende blomstring kan glæde enhver haveejer. Haveselskabet fortæller dig her hvordan du får succes med dahlia

Igennem en lang årrække var dahlia gået lidt af mode, men den er vendt stærkt tilbage og det er der mange gode grunde til. Dahlia kan utroligt meget af det, som mange af os haveejere drømmer om. Det handler selvfølgelig om masser af smukke blomster, farveorgier og forskellige former. 

Det er ikke svært at få succes med dahlia, du skal blot vide lidt om, hvordan du gør, og og det fortæller Haveselskabet dig. Så bliver du både haveglad og haveklog på dahlia.

Hedder det nu dahlia eller georgine?

Det er en og samme plante.

Det er lige så rigtigt, at kalde georginer for georginer, som det er at kalde dem for dahlia. Forskellen er så enkel som, at det ene er svensk og det andet er russisk.
I Haveselskabet bruger vi begge navne lidt i flæng alt efter hvem der skriver eller taler, men dahlia er rent faktisk det oprindelige navn til de fine blomster.

Dahlia kan dateres tilbage til 1791, da to eksemplarer af planten fik navn efter den svenske botaniker Andreas Dahl.
Men i begyndelsen af 1800-tallet omdøbte den tyske botaniker Carl Ludwig Willdenow slægten til Georgina til ære for den russiske planteforelsker Johann Gottlieb Georgi, og det navn har også vundet stor udbredelse.

Læs mere

Helt overordnet set er dahlia en knold, og den er lidt sart på den måde, at den ikke tåler frost, men graver du knolden op, når frosten kommer, kan den genbruges året efter. Foråret efter kan du nemt dele den i to eller flere nye knolde og dermed få endnu flere dahliablomster. Læs mere om deling dahlia knoldene   Her   

Men inden vi kan grave knoldene op, må vi jo grave dem ned.

Er jorden en fast lerjord, er det bedst at tilføre noget kompost og evt. sand, for knoldene kan bedst udvikle sig, hvis jorden ikke er for kompakt. Du kan sætte knoldene direkte og lade dem vokse i havejorden, eller du kan forspirre dem. Forspiring kan du gøre allerede fra marts og ved forspiring kan du opnå tidligere blomstring end ved at starte ud i selve havejorden. Det giver dem spm regel lidt større forspring inden sultne snegle opdager dem. Skal knoldene i jorden direkte på voksestedet, kan de små nye spirrer, som kigger op over ojordens overflade, være en for stor fristelse for sneglene, der nemt sætter dem til livs. 

Ved forspiring planter du dahlia knolden i en krukke med spagnumrfri pottemuld og stiller den et sted, hvor den ikke risikerer nattefrost. Se en udførlig vejledning og trin-for-trin her.
Når stænglen er 15-20 cm og nattefrosten er ovre, kan den plantes ud i haven. 

 
Knibeøvelsen

Du kan selv styre, om din dahlia skal have en enkel eller en busket vækst. Hvis den skal være mere busket, kan du knibe den. Det gør du ved at klippe det øverste af planten af kort efter et par skud. Herefter vil den sætte flere stængler. Flere stængler betyder flere blomster og vupti har du en mere busket vækst. De første par gange nænner man det næsten ikke, men prøv det. Det virker. 

Herefter er det det bare almindelig pasning og forventningens glæde. Omkring august vil din plante begynde at kvittere med blomster, og det skønne ved dahlia er, at jo flere du plukker des flere blomster, sætter planten. 

Dahlia fås i utroligt mange forskellige farver og former: Der findes flere tusinde sorter i den mangfoldige planteslægt af dahlia. De inddeles normalt efter blomsterformer eller i grupper baseret på blomstens udseende. 

De mest almindelige grupper af dahlia

Enkeltblomstrende dahlia 
Har én række kronblade og et åbent midterfelt, som betyder nem adgang for insekter. Ligner lidt en valmue eller cosmos.

Anemoneblomstrede dahlia 
Har en ydre krans af kronblade og et tæt, pjusket center.

Halskravs-dahlia 
Har én række store kronblade og en indre krans af kortere, ofte kontrastfarvede kronblade ”halskrave”). Kaldes også colerette.

Nøkkerose-dahlia 
Har brede, flade blomster med flere lag kronblade, der ligger fladt som åkander.

Dekorative dahlia 
Tætte, fyldige blomsterhoveder med brede kronblade. De findes som både formelle (symmetriske) og uformelle (mere tilfældige kronblade).

Kaktus-dahlia 
Smalle, spidse kronblade, som ruller sig bagud. Har et dramatisk og lidt ”vildt” udtryk.

Semikaktus-dahlia 
Ligner kaktus-dahlia, men med lidt bredere kronblade og mindre rullet.

Pompon-dahlia
Små, næsten kuglerunde blomster med meget tætte, rullede kronblade. Ofte 5 cm eller mindre i diameter.

Kugledahlia 
Som pompon, men større i diameter og lidt mindre perfekt kugleformet.

Stjerne-dahlia 
Ligner dekorative eller kaktus-dahlia, men med smalle og opadrettede kronblade.

Eksotiske typer
Herunder falder mere usædvanlige eller nyere sorter, f.eks. orkidéformede dahlia med snoede eller buede kronblade.

Læs mere

Tag blot et kig på disse billeder af dahlia – det er utroligt, hvor forskellige de kan være i både udtryk og form. Blomsterhovederne varierer i størrelse fra ganske små til imponerende 25-30 cm i diameter. De største er så tunge, at Haveselskabet anbefaler at give dem støtte – ellers risikerer de nemt at knække.

De enkle dahlia hvor insekterne nemt får adgang til føde, er en fin gruppe af dahlia for at støtte op om biodiversiteten. Det er straks sværere med de lukkede blomsterhoveder, som også er fine, men alene skal bruges for deres smukke udseende.

Ud over at betragte de skønne blomster i haven, er dahlia også en skøn blomst til skærehave og buketter.

Så alt i alt masser af spændende muligheder med de skønne dahlia, får både mennesker og insekter.