Plæne på 5 måder
Hvad er en pæn græsplæne? Græsplænen er en klassiker i danske haver, men den behøver ikke være en stor, ensartet grøn flade, der kræver masser af slåning og pleje. Her får du Haveselskabets 5 inspirerende måder at have plæne på.
Du har det sandsynligvis, din nabo og genbo har det nok også. Græsplæne. Langt størstedelen af de danske haver har græsplæne. Den kan have flere forskellige funktioner, og afspejler i høj grad hvordan vi bruger haven. I haver, hvor græsplænen får lov at fylde, er der plads til fysisk udfoldelse og leg, men kan også være et tegn på at interessen for at dyrke haven, måske er knap så stor. Andre steder folder haveglæden sig ud i store bede med stauder og buske, og græsplænen begrænser sig til stier der slynger sig imellem bedene.
I Haveselskabet vil vi gerne inspirer til at der er flere forskellige måder at have plæne på. Her får du 5 varianter - og så slutter vi af med et sidste, og for nogen haveejere, nok helt forkert forslag.
Bliv haveglad og haveklog - bliv medlem lige nu
1. Den klassiske græsplæne
Det er sådan græsplæner er flest. Store flader med græs der klippes ca. en gang om ugen. Her er der god plads til boldspil, sætte telt op og fangeleg. Skal plænen være helt jævn, grøn og ukrudtsfri, kræver det meget arbejde med klipning, plæneluftning og gødning. Men har du et mere afslappet forhold til din græsplæne, vil du nok synes den er nem at passe.
Den klassiske græsplæne har desværre ikke meget at bryde på til havens insekter, og må i den sammenhæng betragtes som en grøn ørken. Så husk at der andre steder i haven, hvor insekter og dyr kan finde føde i form af pollen og nektar.
2. Langt græs og klippede stier
Områder med langt græs og klippede stier, er en type plæne som har vundet indpas i flere danske haver de seneste år. Ved at lade områder af plænen vokse sig langt, kan der skabes levesteder for flere insekter og smådyr og vilde, blomstrende planter vil langsomt også indfinde sig mellem græsset.
De klippede stier betyder at haven bevarer en vis grad af kultiveret udtryk, og gør det spændende at bevæge sig rundt omringet af det høje græs. Har du en stor have, hvor plæneklipningen kan være lidt af en tidsrøver, er det oplagt at lade dele af plænen gro langt og nøjes med at klippe stier igennem.
3. Urteplæne
Er du ikke så meget til langt, utæmmet græs, men vil du gerne understøtte biodiversiteten, så er en urteplæne måske noget for dig. En urteplæne består mest af lave vilde blomster, og kun omkring ¼ græs. Den skal ikke klippes særlig tit, men den tåler fint at man klipper den ned 3-5 gange i løbet af sæsonen. Og du kan med fordel rive afklippet sammen. Efter nogle uger, vil urteplænen blomstre igen til glæde for både dig og insekterne.
4. Lille plæne i stram form
Har du en lille have, eller er din store have opdelt i mindre haverum, kan du anlægge en lille plæne i en stram geometrisk form midt i rummet. En lille cirkelrund, oval eller kvadratisk plæne kan fungere som en pause for øjet og kan fremhæve det der er rundtom. Samtidig kan den geometriske form fremhæve havens formsprog, hvis den gentages andre steder i haven.
5. Brede græsstier mellem bede
Det er ikke i alle haver der er brug for en stor græsplæne til fodboldkampe og vejrmøller. Har du ikke det behov, og vil du hellere fylde haven med blomstrende bede, så kan græsset fungere som stier mellem bedene. Det giver en spændende haveoplevelse, når man bevæger sig imellem, rundtom, bagom og igennem, og haven kan føles større end den i virkeligheden er.
Bliv haveglad og haveklog - bliv medlem lige nu
Måske skal du slet ikke have en græsplæne?
Du kan vælge at sløjfe plænen helt, og indrette din have udelukkende med bede og belægninger. Den helt store fordel er, at du slipper for at klippe græsset. I en meget lille have, kan græsplænen nogle gange være til mere besvær end gavn. Hvis plænen bliver så lille, at man ikke kan bruge den til meget andet end at sætte et tørrestativ, så er det måske værd at overveje, om ikke du vil blive gladere for at omlægge den lille græsplet til enten et bed eller en lille terrasse.