Førstehjælp til komposten
Her får du Haveselskabets løsning på syv typiske kompostproblemer.
Der er en rigtig god idet at kompostere sit haveaffald. Kompost er nemlig guld værd for din have, uanset om du dyrker i beholdere, højbede eller direkte i jorden.
Normalt går det helt af sig selv at få omsat haveaffaldet til velduftende kompost, men ind imellem kan der opstå problemer. Her får du løsningen på syv typiske kompostproblemer:
Komposten lugter grimt
Der kan være flere årsager til, at komposten lugter grimt:
1. Materialet er slimet eller der er ildelugtende væske
Hvis materialet er slimet og lugter grimt, eller der løber ildelugtende væske fra bunden af kompostbeholderen, skyldes det, at materialet er for vådt.
Løsning:
- Omstik komposten og bland sugende materiale fx savsmuld, avisstrimler, høvlspåner, pap fra fx æggebakker i småstykker, tør halm eller lignende ned i materialet.
- Overdæk komposten med låg, plastik eller en filtdug, så regnvandet ikke yderligere forværrer problemet
At omstikke komposten betyder, at du tager materialet ud af beholderen og vender det rundt med en greb, så materialet bliver blandet, og der kommer ilt til. En omstikning kan løse mange problemer.
Forskellige materialer, som fx halm, iturevne aviser og pap i mindre stykker, kan bruges til at opsuge væde fra kompostering af det grønne husholdnings- og haveaffald.
2. Komposten lugter af ammoniak