Spagnum - hvad er problemet?
De fleste sække med købejord indeholder spagnum. Men hvad er spagnum egentlig? Hvor kommer det fra, og hvorfor bør vi som udgangspunkt ikke bruge spagnum i vores haver?
I Haveselskabet anbefaler vi ikke brug af spagnum (hvis du har surbundsplanter - så læs med her)
Det er der 3 gode grunde til:
- Spagnum kommer fra ældgamle tørvemoser, som er en særegen og værdifuld naturtype.
- Spagnum er en begrænset naturresurse, som det tager meget lang tid at genskabe.
- Der er bundet store mængder kuldioxid (CO2) i tørvemoser. Den bliver frigivet til atmosfæren, når man indvinder spagnum.
I denne artikel kan du læse mere om, hvad spagnum er og hvorfor det er blevet så populært at dyrke planter i spagnum? Hvor det kommer fra, og hvilke konsekvenser det har for natur og miljø, at vi bruger så meget af det?
Hvad er spagnum?
Spagnum er et naturprodukt, der består af dødt plantemateriale, primært mosser i planteslægten tørvemos, Sphagnum. Det er dannet i højmoser, hvor et helt specielt miljø hæmmer nedbrydningen.
En del sphagnumtørv skæres som firkantede klyner, der er velegnede til afgrænsning af et surbundsbed, men det meste bearbejdes og sælges som gødet spagnum - et meget populært produkt, der bruges af både gartnerier og haveejere.
Bliv medlem
Spagnum er nemt og bekvemt
Når spagnum er hovedingrediens i de fleste fabrikater af så- og priklejord, pottemuld og plantesække skyldes det, at spagnums fysiske og kemiske egenskaber gør det nemt og bekvemt at dyrke planter i.
- Spagnum vejer meget lidt, når det er tørt.
- Det kan indeholde store mængder vand. Det virker som en svamp, der kan opsuge vandet og give det fra sig igen, når planterne har brug for det.
- Nogle af porerne i spagnum er store, og de vil være luftfyldte, selvom alle de mindre porer er fyldt med vand. Det sikrer planterne mod druknedøden.
- Fra naturens hånd har spagnum en lav pH-værdi, men det er nemt at hæve pH ved at tilføre kalk, så surhedsgraden passer til de planter, man vil dyrke.
- Spagnum er et meget næringsfattigt organisk materiale, så der frigøres kuldioxid (CO2), men kun få næringsstoffer, når det nedbrydes. Det gør det nemmere at dosere gødningen præcist, end hvis det er næringsrige planterester, fx komposteret haveaffald, der er hovedingrediens i dyrkningsmediet.
Så der er altså gode grunde til, at spagnum er blevet så populært at dyrke planter i. Men der er også mange gode grunde til at bruge spagnum med omtanke og finde andre alternativer, hvor det er muligt.