Rabarber: Alt, du skal vide om dyrkning og høst
Vil du dyrke en spiselig plante i din have, der næsten ikke kræver noget arbejde og kan bruges i både det søde og det salte køkken, er rabarber lige noget for dig. Når rabarber er plantet og etableret, kan du have glæde af dem i mange år. Rabarber anvendes til bl.a. desserter, kager, kompotter og drikkelse. Her får du Haveselskabets guide til at lykkes med dem.
Guide til rabarber
Her kan du læse om, hvor de skal vokse, hvordan du skal plante og pleje planterne. Noget om at høste, og så kan du faktisk også have rabarber i krukker. HUSK ikke at spise de grønne blade.
Voksested
Rabarber foretrækker en humusrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord, der ikke er våd om vinteren. De vokser bedst i sol eller let skygge.
Plantning
Ved de store sorter planter man én plante per kvadratmeter. Plantning og formering ved deling sker gerne om efteråret eller i det tidlige forår. Planter du tre-fire planter, er det nok til en familie.
Pleje
Rabarber holdes fri for ukrudt, især græs og flerårigt rodukrudt er vigtigt. Planterne kræver meget næring, gerne organisk gødning i form af dyregødning eller kompost. Så snart planten går i blomst, skæres (trækkes ikke) stænglen af. Blomstringen kræver meget af plantens kraft og kan betyde mindre udbytte året efter, men blomsterne er flotte.
Bliv medlemHøst
Rabarber trækkes - pluk, klip eller skær aldrig, da det kan give råd i planten. Hold hånden helt nede ved rodfæstet og træk, så stilkens rodfæst kommer med op. Rabarberstilke trækker du, fra de kommer frem om foråret og hen over sommeren.
I første sæson frarådes det, at der trækkes(høstes) overhovedet. Anden sæson trækkes der kun lidt. Herefter trækkes der maksimalt tre gange på én sæson og maksimalt 25 % af planten hver gang. Der trækkes ikke af hjerteskuddet.
OBS Spis ikke de grønne rabarberblade, da det kan føre til forgiftning.
Se her, hvordan du laver en god rabarbersyltetøjRabarber i krukker
Rabarber kan også dyrkes i krukker, de kan bedst lide at vokse i en stor krukke, i en god krukkemuld, blandet med kompost og så skal de vandes regelmæssigt og må ikke tørre ud. De mindre sorter, som får mindre blade og knap så lange stængler er lettest at styre i krukkerne.